Știri Windows

WinHEC: Windows 10 pe ARM va rula programe x86 în 2017

Microsoft a anunțat că va aduce desktopul Windows 10 pe procesoarele ARM de la Qualcomm, ceea ce va face să apară un nou tip de PC-uri mobile cu conectivitate celulară.

Microsoft a anunțat ieri la Windows Hardware Engineering Community event (WinHEC) din Shenzhen, China, că va aduce desktopul Windows 10 pe procesoarele ARM de la Qualcomm, ceea ce va face să apară un nou tip de PC-uri mobile cu conectivitate celulară.

Trebuie să subliniem că nu avem de-a face cu o nouă versiune Windows RT. După cum știți, Windows RT a fost foarte limitat de imposibilitatea de a rula aplicații x86/Win32, fiind un fel de Windows 8 „ciuntit”, neavând toată funcționalitatea acestuia, ci doar un subset. Au mai fost și alte limitări importante care au împiedicat succesul RT în zona enterprise, cum ar fi imposibilitatea de înrolare în domenii Active Directory, sau lipsa Group Policy, Bitlocker sau a opțiunii de boot din VHD, etc. Diferența dintre Windows RT și viitoarea versiune Windows 10 este aceea că a doua este compilată nativ pentru rularea pe procesoarele Qualcomm. Soluția, care va face posibilă rularea aplicațiilor x86 în Continuum, și – de fapt – a oricărei aplicații x86 / Win32 pe device-uri ARM64 constă în adăugarea un layer de emulare peste o nouă versiune Windows 10 compilată nativ pentru ARM. Toate acestea sunt posibile prin tehnologia de emulare cu nume de cod Cobalt, la care Microsoft a lucrat de ceva vreme. Tehnologia va fi disponibilă publicului larg odată cu Redstone 3, cel mai probabil în toamna lui 2017. Ea va rula atât aplicații universale, cât și aplicații X86 prin emulare.

Cu Windows 10 pe PC-uri cu conectivitate celulară, vom ajuta pe toată lumea să se bucure de mobilitate. Suntem nerăbdători să vedem aceste device-uri noi cu conectivitate celulară integrată și cu experiențele preferate ale utilizatorilor, cum ar fi ecrane tactile, stilusuri digitale și Windows Hello pe piață chiar de anul viitor. –Terry Myerson

Adițional, Microsoft mai spune că device-urile pe care va rula această versiune vor avea suport pentru perifericele suportate de versiunile Windows 10 desktop actuale.